Målet med detta kapitel är att:
- Beskriva teamets uppgifter
- Beskriva teamledarens uppgifter
- Beskriva teamledarens roll som kultursättare och kulturbärare
Inom ambulanssjukvård, liksom i många andra säkerhetskritiska verksamheter, sker merparten av arbetet i team. Ett team kan definieras som ”ett antal människor med kompletterande kompetenser. De arbetar med samma syfte, mål och metodik för vilka de tar ett gemensamt ansvar” (Katzenbach).
Det är lätt att tänka att teamet utgörs av enbart de två i ambulansen, men så är inte riktigt fallet. Teamet runt omhändertagandet av en sjuk eller skadad patient utgörs av flera mindre team; larmcentralsteamet, en eller flera ambulansbesättningar, polis/räddningstjänst och akutmottagning. Patienten själv samt närstående kan också vara delaktiga. Alla dessa mindre team ingår i ett större team, vars samlade insatser är det som avgör resultatet. Denna komplexitet ställer särskilt stora krav på ett fungerande teamarbete.
Det kan vara svårt att identifiera en enda teamledare för hela det större teamet. I stället kan ett prehospitalt omhändertagande av en sjuk eller skadad sägas utgöra ett exempel på flera mindre team, vilka alla behöver en teamledare, men som alla är beroende av varandra, och där teamledaransvaret över tid kan förflyttas.
Teammedlemmens uppgifter
Som teammedlem har du en egen roll och uppgift. Genom din erfarenhet och dina kunskaper bidrar du till vården av patienten. Du är ett stöd för teamledaren, men ska också vara beredd att utmana denne, för att ni ska lyckas som team. Din, liksom övriga teammedlemmars, bild av förloppet och förändringar är viktiga för att ni som team ska kunna vårda patienten på bästa sätt.
Som teammedlem behöver du kommunicera aktivt med de andra i teamet och med teamledaren. Det är viktigt att kommunicera om du upplever något som oklart. Om du ser något som utgör en risk för patienten behöver du dela din bild med de andra i teamet. Om du inte får uppmärksamhet behöver du stå på dig och insistera. Hur du förmedlar bilden av läget styr vilken bild hela teamet får. Kommunicera det du ser och vad du tänker om det du ser och hör! Var aktiv och föreslå åtgärder!
Teamledarens uppgifter
Som teamledare i en akut situation är din roll att överblicka och identifiera potentiella lösningar och risker. Du ska som ledare lyssna in teamet, göra upp en handlingsplan, informera teamet om planen och delegera arbetsuppgifter så att du utnyttjar teamets resurser på bästa sätt. Du behöver också följa upp genomförandet av åtgärder och tillsammans med teamet utvärdera om åtgärderna fått de effekter ni önskar. Detta brukar kallas operativt ledarskap.
Referenser
Tschan F, et al. Leading to recovery: Group activities in medical emergency driven groups. Human Performance. 2006; 19: 277-304
Katzenbach JR, et al. The wisdom of teams. Harvard Business Review Press. 2015. ISBN 978-163369-1063