Målet med detta kapitel är att:
- Belysa vad situationsmedvetenhet är
- Beskriva hur vad en delad verklighet är och hur den kan skapas
- Beskriva varför briefing (avstämning) är viktig
- Beskriva vad tidsmedvetenhet är
Situationsmedvetenhet
Att skaffa sig och behålla koll på läget (så kallad situationsmedvetenhet) är en förutsättning för allt arbete. För att lyckas vårda en person som skadats eller insjuknat på ett sammanhållet och säkert sätt behöver såväl individer, team och ledningsfunktioner kollektivt skaffa sig och upprätthålla en gemensam mental modell. Denna gemensamma mentala modell ska innefatta såväl personens tillstånd, som vilken kapacitet och vilka frihetsgrader som organisationen har tillgång till för tillfället, allt detta på såväl team-, process- som systemnivå. Detta kan vara särskilt utmanande i ambulanssjukvård, då delar av det större teamet befinner sig på olika fysiska platser; larmcentral, ambulansbesättning, akutmottagning med flera. Detta förhållande ställer särskilda krav på teamet och teamen.
Delad verklighet
Som teamledare behöver du förstå och överblicka vilken vård som behövs, samt samordna vården så att rätt resurser används på rätt sätt och vid rätt tillfälle. Förutsättningar för en god situationsmedvetenhet startar med att skapa en positiv och inkluderande arbetsmiljö, där teammedlemmar delar med sig av sin bild av situationen och av förändringar i tillstånd. På motsvarande sätt ansvarar du för att ge teammedlemmar regelbundna uppdateringar av situationen.
Kommunikation på telefon, överrapporteringar och dokumentation är viktiga redskap för att bygga och behålla en delad mental modell i en organisation där teammedlemmar träffar patienten vid olika tillfällen.
Briefing (förberedelse)
Ett bra sätt att bygga en delad bild av en situation är att teamet har en briefing (avstämning) innan det direkta arbetet börjar. Denna kan till exempel ske i fordonet strax innan ankomst till platsen. Vid en briefing får hela teamet ta del av den information som finns tillgänglig om patienten, hur olyckan skett, klargöra vilka som finns i teamet, vilka uppgifter de kommer att ha och hur en initial plan för omhändertagandet ser ut.
Tidsmedvetenhet
Om man under arbetets gång till exempel behöver göra en förnyad bedömning eller sätta en venös infart, kan teamledaren avdela en person för uppgiften, tydliggöra att försöket får ta högst 90 sekunder samt själv, eller till en person delegera, att bevaka att tiden hålls. På så sätt kan teamet skydda sig mot fixeringsfel – det vill säga att man blir så fokuserad på att lösa uppgiften med infarten att man tappar tidsuppfattningen, eller att för många försök till nålsättning görs innan teamet bryter och hittar alternativa strategier.
Referenser
Burtscher MJ, et al. Team mental models and their potential to improve teamwork and safety: A review and implications for future research in healthcare. Safety Science. 2012; 50(5): 1344–1354